Garmendia subratlla la "vocació internacional" i "excel· lència científica"del Centre de Recerca en Agrigenòmica

09/06/2011

La ministra de Ciència i Innovació inaugura les noves instal.lacions


  • La ministra ha inaugurat avui a Barcelona la nova seu del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), un centre de referència en genòmica i biologia molecular de plantes i animals de granja
  • El nou edifici permet la integració física en un sol espai de tots els grups de recerca de les institucions públiques que formen el consorci públic del CRAG
  • La investigació bàsica en genòmica d'espècies vegetals i animals i la seva aplicació en agroalimentació s'ha convertit en una prioritat en la majoria dels països desenvolupats


La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha inaugurat avui a Barcelona el nou edifici del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), el que suposa la integració física en un sol espai de tots els grups de recerca de les institucions públiques que componen aquest centre.

Per la ministra, aquest model és "idoni per concentrar recursos i assolir l'excel·lència científica" i representa "la culminació d'un projecte científic sòlid; una fita més en la trajectòria d'un equip d'investigació contrastat".

La ministra de Ciència i Innovació ha subratllat a més la clara "vocació internacional" del centre en el qual, des de la seva creació el 2003, han treballat investigadors de més de 20 països diferents.

El nou edifici ha suposat una inversió propera a 20 milions d'euros, aportats pel CSIC i per la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya en proporcions molt similars. La participació de fons europeus és aproximadament d'un 50% en els dos casos.

La seu del CRAG compta amb 9.000 metres quadrats distribuïts en 4 plantes i se situa en el Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)-que ha cedit els terrenys per construir-, dins del campus universitari, la qual cosa permet una major projecció de l'activitat docent del Laboratori, tant en l'àmbit de titulats superiors com de postgrau.

En l'acte d'inauguració han participat el president del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rafael Rodrigo, el secretari general d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, el director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA ), Josep M. Monfort, la rectora de la UAB, Ana Ripoll, i el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez. També ha intervingut el director del CRAG i professor del CSIC, Pere Puigdomènech.

Activitat del centre

El CRAG desenvolupa recerca d'excel • lència en l'àmbit de la genòmica, la biologia molecular vegetal, la genètica d'animals de granja, i en el desenvolupament d'aplicacions moleculars útils per al cultiu i la criança de les espècies d'interès agrícola i ramader.

El coneixement de les plantes i dels animals domèstics és essencial per a la supervivència de l'espècie humana. En l'actualitat, les tècniques moleculars i, en particular, el desenvolupament de la genòmica, ofereixen noves possibilitats per afrontar els problemes de producció d'aliments i altres productes industrials necessaris per atendre les demandes d'una població creixent i cada vegada més exigent. En aquest context, la recerca bàsica en genòmica d'espècies vegetals i animals i la seva aplicació en agroalimentació s'ha convertit en una prioritat en la majoria dels països desenvolupats.

El centre compta actualment amb un total de 51 investigadors, procedents de les diferents institucions que s'han unit progressivament al consorci i tenen una trajectòria científica consolidada. L'any 2010, el CRAG estava desenvolupant més de mig centenar de projectes per un valor d'uns cinc milions d'euros.

Un model d'eficiència i excel·lència científica
El CRAG és un consorci públic format pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA, del Departament d'Agricultura de la Generalitat), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). Compta amb el suport del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

L'origen del CRAG es remunta a l'any 2006, quan el llavors Departament d'Investigació, Universitats i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, el CSIC, l'IRTA i la Universitat Autònoma de Barcelona UAB van signar un protocol d'intencions per construir una nova seu per al Laboratori CSIC-IRTA de Genètica Molecular Vegetal. Aquest últim, existent des de l'any 2003, es transformava així en el CRAG, amb la UAB com a part del consorci. La incorporació, més recent, de la UB, suposa la integració de grups d'aquesta universitat que desenvolupen una investigació molt similar.

Centre Global de Desenvolupament de Tecnologia de l'Aigua de Dow
Garmendia té previst, aquesta tarda, visitar la Canonja (Tarragona), on participarà en la inauguració del nou Centre Global de Desenvolupament de Tecnologia de l'Aigua de la companyia Dow, al costat del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Lluís Recoder, l'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, l'ambaixador dels Estats Units a Espanya, Alan Solomont, i representants de la pròpia empresa.

Aquest nou centre tindrà capacitat per desenvolupar aplicacions de productes i proves de components que permetran produir aigua potable per al consum humà de forma segura, sostenible i eficient.

DOW ha participat en el projecte SOSTAQUA, cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb 11,8 milions d'euros a través del Programa CENIT (Consorcis Estratègics Nacionals en Investigació Tècnica). El projecte CENIT SOSTAQUA és la primera gran iniciativa de recerca industrial sobre aigua de la història d'Espanya.