Foment inverteix un milió d'euros en la rehabilitació de la capella de la Mare de Déu del Roser del convent de Sant Domènec

07/06/2011

Recuperació del patrimoni arquitectònic de Girona


  • El Ministeri licita les obres per restaurar aquesta capella i acondicionar com a espai polivalent per a la Universitat de Girona


El Ministeri de Foment, a través de la Secretaria d'Estat d'Habitatge i Actuacions Urbanes, ha tret a licitació les obres de rehabilitació i condicionament de la capella de la Mare de Déu del Roser del convent de Sant Domènec, a Girona.

El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar ahir l'anunci, que fixa un pressupost base de licitació de 1.004.943 euros i estableix com a data límit de presentació d'ofertes el proper 5 de juliol.

Les obres, amb una durada prevista de 14 mesos, tenen per objecte restaurar aquesta capella manierista annexa a l'església gòtica de l'antic convent de Sant Domènec així com la seva adaptació a l’espai polivalent lligat a l'activitat habitual de la Universitat de Girona per acollir reunions, congressos, audicions, conferències i lectura de tesines, entre altres.

Aquesta serà la segona intervenció que el Ministeri de Foment faci a Sant Domènec, on ha invertit 927.271 euros per a la reforma de les cobertes de l'església, les capelles i el claustre per a la seva conversió en aula magna de la institució acadèmica.

El projecte
El projecte de rehabilitació i condicionament de la capella de la Mare de Déu del Roser contempla la restauració de l'espai interior, a causa del seu mal estat de conservació, el que implica netejar la pedra llaurada de les pilastres, cornises, arcs i sòcols, entre d'altres; reconstruir el paviment ceràmic, renovar les fusteries de portes i finestres i refer l'estuc de les parets i voltes.

El volum exterior de la capella, deixant a part les cobertes objecte del projecte previ, es restaurarà conservant les seves característiques actuals, sense intentar completar o millorar el que en la seva època no va arribar a realitzar-se. En aquest sentit, es mantindrà l'acabat dels murs de maçoneria sense recobrir amb estuc.

Altres tasques previstes inclouen la reconstrucció dels dos trams de cornisa de pedra llaurada de l'absis i la recuperació de planta ortogonal d'aquest. També s'ha projectat reconstruir la volta de maó del primer tram de la nau.

Els treballs per condicionar la capella en espai polivalent comportarà resoldre les dificultats que planteja el canvi d'ús i adaptar-lo a les tecnologies i normatives actuals pel que fa a funcionalitat, seguretat, accessibilitat, climatització, xarxa informàtica o il.luminació, entre d'altres aspectes.

Un important patrimoni artístic i arqueològic de Girona
El conjunt arquitectònic de Sant Domènec i de les Àligues, integrat actualment al campus Ciutat Vella de la Universitat de Girona, suposa un dels més importants del patrimoni artístic i arqueològic de Girona.

El convent de Sant Domènec és una fundació de l'ordre dels Dominics, del segle XIII, construïda inicialment fora de l'antiga muralla de Girona però que va quedar inclosa dins del segon recinte emmurallat que la ciutat va aixecar a finals del segle XIV.

L'entorn es va consolidar amb la construcció a la fi del segle XVI de l'edifici per a l'Estudi General de Girona, conegut com Les Àligues, després amb la de l'escola de Sant Martí Sacosta dels Pares Jesuïtes i també amb l'edificació de les dues capelles laterals de Sant Domènec: a mitjans del segle XVII, la capella de la Mare de Déu del Roser, i a finals del segle XVIII la capella de Sant Dalmau.

Actualment el convent de Sant Domènec ha estat rehabilitat i reutilitzat com a Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, però conserva elements originals de gran interès com el claustre gòtic annex a l'església. I l'edifici de Les Àligues ha estat remodelat i reutilitzat com rectorat.