Prop de mil punts de venda de pirotècnia a Catalunya

petards

02/06/2011

Revetlles 2011


 

  • Aquest any altres establiments comercials podran vendre alguns articles de la categoria 1.
  • Les actuacions de vigilància i control realitzades per l'Àrea d'Indústria i Energia, i la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, coordinats per la Delegació del Govern, contribueixen al desenvolupament d'unes revetlles més segures.
  • Baixa el nombre de denúncies per contravenir el Reglament de Pirotècnia.

Un total de 946 establiments, entre casetes i locals, vendran artificis pirotècnics durant les properes revetlles. La majoria, 644, es concentren a Barcelona i la seva província. A ells se sumaran per primera vegada aquells establiments comercials que, d'acord amb el nou Reglament, hagin comunicat a la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, el seu desig de expendre petards de la categoria 1, exclusivament els d’ús permès a l’interior d’edificis.

Implantació del nou Reglament
Progressivament, es va implantant el Reglament de Pirotècnia aprovat el maig de l’any passat d’acord amb la Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu amb la finalitat de garantir un alt nivell de seguretat i protecció dels consumidors. Tot això sota el control i vigilància de la Delegació del Govern mitjançant el concurs de l’Àrea d'Indústria i Energia, així com de les Intervencions d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil. En la present edició, i dins el marc de la seguretat dels consumidors i per evitar actes incívics que es poguessin cometre, els ajuntaments poden exercir el control de la tinença i ús dels articles pirotècnics sancionant aquelles actuacions que contravinguin les ordenances.

Prop de mil punts de venda.
Catalunya rep les revetlles amb prop de mil punts de venda d'artificis pirotècnics, la majoria d'ells concentrats a la província de Barcelona. Respecte a l'any anterior s'ha produït en tota la comunitat catalanes un creixement superior al 3’6 %.

Els punts de venda a Catalunya es distribueixen de la manera següent (casetes - locals - totals):

> Barcelona (província) 419 - 97 - 516
> Barcelona (ciutat) 74 - 54 - 128
> Total Barcelona 493 - 151 - 644
> Girona 91 - 18 - 109
> Lleida 26 - 44 - 70
> Tarragona 26 - 97 - 123
TOTAL CATALUNYA 636 - 310 - 946

Perquè les corresponents Subdelegacions del Govern autoritzin la instal·lació i el funcionament d'un punt de venda de pirotècnia, es necessiten els informes favorables de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern, de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, i del Servei de Prevenció d'Incendis de la Generalitat per la totalitat de les poblacions catalanes a excepció de Barcelona, que compta amb servei de bombers propi.

El nou Reglament Fixa l'edat mínima dels compradors com element de seguretat
Els articles pirotècnics a usar en aquestes revetlles es classifiquen en les següents categories:

Categoria 1: Són articles de pirotècnia de molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant destinats a ser utilitzats en zones delimitades, inclosos els artificis de pirotècnia destinats a ser utilitzats dins d'edificis residencials
La categoria 1 no pot incloure petards ni trons, ni bateries d'ells.
L'edat mínima d'adquisició serà de 12 anys.

Categoria 2: Són artificis de baixa perillositat i baix nivell sonor destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones delimitades. En l'etiquetatge constarà sempre "per a ús exclusiu a l'aire lliure" i, quan escaigui, la distància mínima de seguretat que serà de 8 metres
L'edat mínima per a la compra serà de 16 anys.

Categoria 3: Són artificis de pirotècnia de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones de gran superfície. La distància de seguretat, en els casos que sigui procedent, passa de 8 a 15 metres. Per a aquesta categoria, l'edat mínima per a la compra serà de 18 anys.

Els articles de categories superiors es consideren d'alta perillositat destinats a ser utilitzats per experts i professionals.

La Directiva Europea obliga els Estats membres a classificar els articles de pirotècnia.

Com a garantia de seguretat, a l’etiquetatge de tots els envasos haurà de figurar en els propers anys la marca CE.

L'etiquetatge dels articles pirotècnics posats al mercat ha d'indicar, com a mínim: el nom i l'adreça del fabricant; el de l'importador; el nom i tipus d'article pirotècnic; les edats mínimes; la categoria corresponent; les instruccions d'ús; la distància de seguretat requerida; i la quantitat de material explosiu actiu.

Baixa el nombre de denúncies
En el transcurs de la campanya Sant Joan 2010 la Guàrdia Civil va instruir 17 expedients sancionadors per vulnerar el Reglament de Pirotècnia. En concret, els motius principals de les denúncies van ser que es comercialitzaven artificis pirotècnics sense comptar amb la deguda autorització; que els artificis pirotècnics no tenien l'etiquetatge corresponent. I la venda de productes que no estaven degudament catalogats.

Aquests 17 expedients oberts per la Guàrdia Civil l'any passat és molt inferior als que es van obrir l’any 2009, que van ser 58. La tasca informativa i de conscienciació realitzada per la Guàrdia Civil i les Subdelegacions del Govern, així com les reunions formatives celebrades amb membres de les agrupacions de venedors, han permès un millor coneixement de la reglamentació i major sensibilització sobre el compliment de les mesures de seguretat.

Formació de membres de colles de foc
Des del passat mes d’octubre s’han fet arreu del territori català (majoritàriament a Barcelona, però també a Girona, Lleida i Tarragona) un total de 21 jornades formatives, on s’han format 1.897 Responsables de Grup de Consumidors Reconeguts com Experts, certificat que els permetrà formar a la resta de membres de les colles abans del mes de novembre, moment en què entra en vigor aquesta aplicació del Reglament de Pirotècnia.

Les jornades formatives han estat organitzades per la Delegació del Govern a Catalunya, el Centre de Promoció de la Cultural Popular i Tradicional Catalana, l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, amb la col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu es que totes les colles tinguin com a mínim un responsable que formi a la resta dels membres de la colla.

Per poder donar formació a nous integrants de les colles ja existents o bé per atendre la demanda d’aquelles noves colles de foc que es puguin constituir, es realitzaran cada any dues sessions formatives per seguir treballant per la seguretat i en compliment del Reglament d’Articles Pirotècnics i Cartutxeria.