Adif modernitza i amplia l’estació de Tarragona

Adif modernitza i amplia l’estació de Tarragona

22/03/2011

El projecte suposa una inversió de més d’1,3 milions d’euros


El delegat del Govern a Catalunya, l’alcalde de Tarragona, el president d’Adif i el director general de SEITT han supervisat la marxa de la primera fase dels treballs de modernització de l’estació, en la que es remodelarà l’edifici de viatgers i s’augmentarà la superfície d’ús públicAquesta actuació respon a l’acord assolit entre el presidenty d’Adif i l’alcalde de Tarragona el passat mes de setembre

 
       
Tambié han visitat el pas a nivell ubicat a la plaça dels Carros, les obres de supressió del qual començaran properament
El delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el president d’Adif, Antonio González Marín, i el director general de SEITT, José Damián Santiago, han supervisat avui la marxa de la primera fase de les obres de modernització de l’estació de Tarragona.
 
Les principals actuacions que contempla el projecte, que suposen una inversió d’1.373.147,8 euros (sense IVA), consisteixen en la remodelació de l’edifici de viatgers per a ampliar els espais destinats a l’usuari fins a doblar la superfície d’ús públic, i la millora de les seves prestacions; el que redundarà en l’augment increment de la qualitat del servei.
 
Aquests treballs responen a l’acord assolit entre el president d’Adif, Antonio González Marín, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, durant la reunió que van celebrar el passat mes de setembre, per avançar en les obres de modernització que es realitzaran a l’estació de la ciutat.  
 
Descripció de les actuacions
 
Para a això, es reordenarà el vestíbul, que passarà de tenir 400 m2 de superfície a tenir-ne 625 m2, i s’establiran tres zones diferenciades: un espai principal, que unirà la via pública amb l’andana 1; un espai destinat a sala d’espera i servei  de taquilles, i finalment un passadís de connexió de les dependències amb el vestíbul principal.
 
El projecte inclou la construcció de nous serveis públics adaptats a persones de mobilitat reduïda i integrats en l’interior  de l’edifici.
 
Tot l’espai serà reformat en el que es refereix a acabats,  potenciant la verticalitat de l’interior de l’edifici. Els treballs culminaran amb la renovació d’acabats i il·luminació del vestíbul. També es renovarà la instal·lació elèctrica i es muntarà el grup electrògen, hi haurà nova  climatització en el vestíbul i se substituiran les fusteries en la planta baixa.
 
L’estació comptarà, a més, amb una nova instal·lació de protecció contra incendis i seguretat a l’edifici. Per últim, es renovarà el sistema d’informació al viatger, la megafonia i la xarxa de dades de l’estació i es col·locarà una nova instal·lació de comptatge.
 
Segons l’acord assolit entre Adif i l’Ajuntament, s’ha iniciat la redacció del projecte de la segona fase de les obres de millora, que compta amb un pressupost estimat de 15 milions d’euros, i que té com a objectiu augmentar l’accessibilitat en la zona d’andanes amb la modificació del pas inferior existent, la nova configuració de les vies de l’estació per  augmentar l’amplària i longitud de les andanes, i l’estudi d’una passarel·la per a vianants d’ús urbà per a millorar la permeabilitat de les infraestructures ferroviàries.
 
Igualment, està prevista la construcció de noves marquesines a les andanes 2 i 3, amb una longitud de 80 m, i la instal·lació de cinc ascensors per dotar a l’estació de les màximes condicions d’accessibilitat.
 
Aquestes inversions s’uneixen a les actuacions executades en els darrers mesos, el cost de les quals ha superat els 300.000 euros i que han consistit en la instal·lació de serveis automàtics, treballs de rehabilitació de l’estructura i les escales del pas inferior, la reposició del mur perimetral a l’àrea del Balcó del Mediterrani, la col·locació de noves lluminàries a les andanes, la millora del tancament exterior i l’adequació de les zones enjardinades.
 
Pas a nivell
 
El delegat del Govern, l’alcalde de Tarragona, el president d’Adif i el director general de SEITT s’han desplaçat també fins el pas a nivell situat a la Plaça dels Carros, les obres de supressió del qual van ser adjudicades fa escassament un mes i està previst que comencin properament.
 
Els treballs, que suposen una inversió de 3.004.717,8 euros (IVA inclòs), consistiran en la construcció d’un pas inferior per a vianants  dotat d’escales mecàniques i ascensors.
 
L’execució del pas inferior en el mateix emplaçament de l’actual pas a nivell permetrà la seva supressió, establint itineraris alternatius per als vehicles. Les actuacions es completaran amb la construcció, en una segona fase, d’un pas inferior per a vehicles.
 
Gràcies a aquestes actuacions, s’augmentaran de forma significativa les condicions de seguretat per als vehicles, els vianants i les circulacions ferroviàries, i es garantirà una major permeabilitat de la infraestructura ferroviària al seu pas por aquest cèntric punt de la capital tarraconina.
 
El pas a nivell de la Plaça dels Carros, situat en el punt quilomètric 275/245 de la línia d’ample convencional València-Tarragona-Barcelona, a 350 m de l’estació de ferrocarril, té una intensitat de pas de 750 vehicles al dia i un flux de vianants diari de 500 persones de mitjana, amb una circulació de 60 trens cada dia de promig.
 
El projecte, que s’integra en la futura urbanització completa de la plaça, garanteix la preservació de les restes de l’època romana localitzades en aquest sector. En aquest sentit, durant les obres es realitzaran tasques de seguiment i vigilància, així com prospeccions arqueològiques.
 
El pas inferior per a vianants tindrà una longitud de 20 m, 5 m d’ample i 3,2 m d’alçada. Els accessos es realitzaran mitjançant escales fixes i mecàniques a banda i banda, així com ascensors per facilitar el trànsit de persones amb discapacitat. A més, es col·locaran instal·lacions d’enllumenat, baranes i paviments, i paraments verticals amb materials ceràmiques resistents a actes vandàlics. També s’instal·laran equips de bombeig per permetre l’evacuació d’aigües.
 
De forma complementària, es portaran a terme treballs de desviament dels serveis afectats, obres de drenatge i urbanització en l’entorn, i operacions en l’àmbit de les instal·lacions ferroviàries, tant d’Adif com del Port de Tarragona.
 
Aquesta inversió té caràcter d’obra per compte de l’Estat, i es realitza dins del Contracte Programa subscrit entre l’Administració General de l’Estat i Adif per al període 2007-2010.
 
 

 

Fotos