El Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua destaca la importància de les noves tecnologies en la gestió del regadiu

conferència

11/02/2011

En la clausura a Mollerussa (Lleida) de la 10 ª jornada "Reg i futur"


Josep Puxeu incideix en la condició estratègica per a Espanya i la UE de l'agricultura i l'alimentació, que contribueixen a la seguretat alimentària, al manteniment del territori i a la conservació del medi ambient.

El Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep  Puxeu, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, han clausurat aquest divendres a Mollerussa (Lleida), amb el alcalde d'aquesta localitat, Marc Solsona, i el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, la 10 ª jornada "Reg i futur".

Josep Puxeu ha valorat de manera molt positiva l'esforç de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, organitzadora de l'acte, a la implantació de noves tecnologies a la producció agrària i, concretament, en la gestió del regadiu.

En aquest sentit, el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua ha destacat la
importància d'infraestructures hidràuliques com els Canals, l'embassament de Oliana i la presa de Rialb, que permeten el desenvolupament econòmic de la regió, el manteniment de la població a les comarques i una gestió sostenible del territori, de la qual els agricultors dels Canals d'Urgell són un bon exemple.  Així mateix, el Govern d'Espanya està treballant en el desenvolupament de la nova Estratègia Nacional per a la Modernització Sostenible dels regadius, que donarà continuïtat a l'esforç realitzat per millorar la gestió de l'aigua i promoure la sostenibilitat del regadiu, amb especial incidència en la innovació, en l'estalvi d'aigua i en l'eficiència energètica.

"El futur de l'agricultura a Espanya"

Prèviament a la clausura, el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua ha exposat la ponència "El futur de l'agricultura a Espanya", en què ha destacat els avenços en el treball iniciat en el Consell Europeu del 25 i el 26 de març de 2010, en què es va reconèixer de manera explícita la contribució que la agricultura i la PAC aporten a les prioritats assenyalades en l'Estratègia Europa 2020, i ha incidit que la PAC ha de pivotar en tres grans blocs: el règim d'ajudes directes, els instruments de gestió de mercat i crisi i el desenvolupament rural.

Josep Puxeu ha recalcat que després de la presentació de la Comunicació "La PAC cap a 2020: complint els reptes futurs d'alimentació, recursos naturals i territori ", el passat mes de novembre, el MARM ha continuat el treball sobre el futur de la PAC a les sessions del Consell de desembre i gener i en els grups de treball que s'estan celebrant.

Així mateix, ha incidit en la necessitat de seguir treballant per una PAC potent, ben dotada, única, al servei de tots els ciutadans de la UE i que compleixi amb seus nous objectius: una producció alimentària viable, una gestió sostenible dels recursos ambientals i un desenvolupament territorial equilibrat.

Josep Puxeu ha ressaltat que el diàleg constant i fructífer sobre el futur de la PAC amb la societat a través de les comunitats autònomes, les organitzacions professionals i les associacions mediambientals.

A més, ha insistit en la necessitat de continuar defensant els instruments de gestió de mercats, tal com ja es va fer en el debat del Consell de Ministres d'Agricultura de febrer de 2010, impulsat per la Presidència espanyola del Consell de Ministres de la UE.

Aquests instruments han de mantenir, almenys, un nivell de protecció i d'actuació similar a l'actual per tal de limitar els efectes de la volatilitat de preus i contribuir a l'equilibri de la cadena agroalimentària.

Finalment, ha subratllat que l'agricultura i l'alimentació constitueixen per
Espanya i la UE un sector estratègic, que contribueix a la seguretat alimentària, en manteniment del territori i la conservació del medi ambient, i ha recalcat que la PAC té un cost raonable en termes absoluts i relatius.