El Delegat del Govern a Catalunya ha inaugurat les obres de rehabilitació del Celler Cooperatiu, a Rubí

soterrani

11/02/2011

1% Cultural


  • El projecte de rehabilitació del Celler Cooperatiu de Rubí  (Vallès Occidental) ha estat finançat en part a càrrec de l’1% Cultural amb un pressupost de 696.914,21 euros
 
Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, juntament amb l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha inaugurat les obres de rehabilitació del Celler Cooperatiu, un edifici modernista obra de l’arquitecte Cèsar Martinell.
 
Les obres realitzades al Celler Cooperatiu de Rubí han estat finançades en part a càrrec de l’1% Cultural, el programa del Govern d’Espanya destinat a la recuperació del patrimoni històric.
 
A l’agost de 2007 es va esfondrar una part de la teulada d’aquest celler. Les obres que s’han dut a terme ara tenien l’objectiu de recuperar les cobertes i la cimentació de tot l’edifici. S’ha procedit a la rehabilitació de la coberta original de teula verda i terra. I d’altra banda, s’han construït dues escales i el forat per encabir-hi un ascensor per connectar les dues plantes de la nau. A més, s’han preservat els arcs de descàrrega en forma de palmera que serveixen per suportar les tines i mantenir-les aixecades, així com les pilastres de maons de la planta soterrània, dos elements característics del modernisme català.
 
Les obres que ara s’inauguren han comptat amb un pressupost total de 929.218,95 euros, dels quals el Ministeri de Foment ha aportat el 75% (696.914,21 euros) i l’Ajuntament de Rubí el 25% restant.

Projectes de l’1% Cultural a Catalunya

Com a balanç de les inversions a càrrec de l’1% Cultural a Catalunya, cal destacar que des de l’any 2004 fins al 2010 s’han finançat 99 projectes que han beneficiat a 73 municipis diferents. El total d’inversió d’aquests 99 projectes ha estat de 110,2 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment ha realitzat una aportació de 60,7 milions d’euros.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 38 projectes més en marxa que afecten a 32 municipis i que compten amb una inversió total de 54,2 milions d’euros, amb una aportació de 32 milions d’euros per part del Ministeri de Foment.
 
 
1% Cultural
 
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.