Foment destina més de 249.000 euros per a la restauració de la façana de la Paeria de Lleida

Foment destina més de 249.000 euros per a la restauració de la façana de la Paeria de Lleida

07/02/2011

1% Cultural


Les obres s’han iniciat avui amb la presència de José Ángel Flores, Subdelegat del Govern a Lleida, i Àngel Ros, alcalde de Lleida

José Angel Flores, Subdelegat del Govern a Lleida; Àngel Ros, alcalde de Lleida i la tinent d’alcalde de Lleida, Marta Camps, han estat presents a l’inici de les obres de restauració de la façana de Llevant del Palau de la Paeria de la capital del Segrià. Aquest monument serà sotmès a unes obres adequació i arranjaments de la façana de Llevant que tenen un pressupost total de 332.343,36, dels quals el Ministeri de Foment aportarà 249.257,52 euros a càrrec de l’1% Cultural. Es preveu que la restauració monumental d’aquest edifici de Lleida estigui enllestida a l’estiu.

El Palau de la Paeria constitueix un dels elements més destacats del patrimoni arquitectònic de la ciutat. Va sofrir diferents modificacions i reconversions al llarg del temps, sent el 1867 quan es va configurar la façana neoclàssica monumental (façana a l'Avinguda Blondel, situada a llevant) que és objecte de la present actuació. L'edifici es troba actualment en ús i funcionament, albergant dependències municipals i el Museu de la ciutat.

L'actuació es planteja en la façana que dóna a l'Avinguda Blondel amb criteris preventius i de conservació. El seu objectiu és la restauració monumental de paraments i elements formals i la restauració escultòrica dels elements ornamentals originals.

Aquestes actuacions requereixen dels treballs de: neteja, consolidació,
arranjament cromàtic, hidrofugació dels revestiments de pedra natural o artificial, i protecció enfront de les agressions produïdes pels excrements dels coloms.

Addicionalment es contempla la rehabilitació i millora de les fusteries de fusta i col·locació de noves vidrieres; la consolidació de jàssera de suport i cosit d'esquerdes en la tribuna modernista a l'Avinguda Blondel i la il·luminació monumental de la façana millorant l'actual sistema d'il·luminació.

Projectes de l’1% Cultural a Catalunya

Cal destacar entre les obres finalitzades l’any 2010 i finançades en la seva totalitat pel Ministeri de Foment (Secretaria d’Estat de Vivenda i Actuacions Urbanes) , les obres de rehabilitació i construcció del nou Hospici del Monestir de Poblet per un import de 6.612.664,82 euros; les d’execució, consolidació i ordenació del Castell de la Trinitat a Roses (Girona) per un import de 1.700.000 euros o les de rehabilitació del Monestir de Santa Maria de Vallbona, fases I i II, amb un import de 4.449.962,82 euros.

En relació a les obres actualment en procés de tramitació, el seu import ascendeix a 15.844.000 euros. Entre aquestes obres cau destacar, les obres de reforçament estructural i remodelació de les Places del Monestir de Montserrat (4.449.962,82 euros).

1% Cultural

La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.