El Subdelegat del Govern a Girona ha inaugurat les obres de rehabilitació del Castell Palau de l’Abat, a Vila-sacra

El Subdelegat del Govern a Girona ha inaugurat les obres de rehabilitació del Castell Palau de l’Abat, a Vila-sacra

06/02/2011

1% Cultural


El projecte de rehabilitació del conjunt monumental del Castell Palau de l’Abat de Vila-sacra (Alt Empordà) ha estat finançat a càrrec de l’1% Cultural amb un pressupost de 1.736.920,9euros

Francesc Francisco-Busquets, Subdelegat del Govern a Girona, juntament amb l’alcaldessa de Vila-sacra, Maria Carme Barceló, ha inaugurat les obres de rehabilitació del Castell Palau de l’Abat, un conjunt d’edificis que està declarat Bé Cultural d’Interés Nacional.
 
Les obres realitzades al conjunt monumental del Castell Palau de l’Abat de Vila-sacra han estat finançades a càrrec de l’1% Cultural, el programa del Govern d’Espanya destinat a la recuperació del patrimoni històric.
 
Del conjunt originari es conserva una torre medieval del segle XII que hauria tingut les funcions de Torre de l'Homenatge i al seu voltant es troben diversos edificis que presenten elements arquitectònics d'èpoques posteriors, gòtics i renaixentistes, i també modificacions i afegits encara més moderns.

Les obres realitzades ara comprenen la recuperació i rehabilitació del conjunt del Palau de l'Abat, així com la construcció d'un petit edifici al costat sud d'aquests edificis. La finalitat perseguida era recuperar el conjunt de petits edificis històrics per desenvolupar-hi actes culturals i socials. D'aquesta manera, en els edificis s'ubicaran la seu de les dependències administratives de l'Ajuntament de Vila-sacra, les dependències de la Llar de jubilats, la biblioteca i arxius municipals i una sala d'exposicions. En definitiva, s'han aconseguit aglutinar totes les dependències municipals i els equipaments socioculturals del municipi en el centre de la població.

L'obra ha estat finançada en la seva totalitat pel Ministeri de Foment (Secretaria d'Estat d'Habitatge i Actuacions Urbanes) per un import total de 1.736.920,9euros. Les obres es van iniciar l'any 2007, van estar paralitzades en trobar-se restes d'un antic cementiri i es van finalitzar l'any 2010.

Projectes de l’1% Cultural a Catalunya

Cal destacar entre les obres finalitzades l’any 2010 i finançades en la seva totalitat pel Ministeri de Foment (Secretaria d’Estat de Vivenda i Actuacions Urbanes) , les obres de rehabilitació i construcció del nou Hospici del Monestir de Poblet per un import de 6.612.664,82 euros; les d’execució, consolidació i ordenació del Castell de la Trinitat a Roses (Girona) per un import de 1.700.000 euros o les de rehabilitació del Monestir de Santa Maria de Vallbona, fases I i II, amb un import de 4.449.962,82 euros.
 
En relació a les obres actualment en procés de tramitació, el seu import ascendeix a 15.844.000 euros. Entre aquestes obres cau destacar, les obres de reforçament estructural i remodelació de les Places del Monestir de Montserrat (4.449.962,82 euros).
 
1% Cultural
 
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.