Defensa cedeix a la Generalitat de Catalunya les imatges del primer vol fotogràfic dut a terme a Espanya a mitjans del segle passat

planol

03/02/2011

Després de la signatura d’un protocol amb el conseller de Territori i Sostenibilitat


En concret, es cediran els 3.600 fotogrames corresponents a Catalunya del vol fotogràfic realitzat per la Força Aèria nord-americana entre 1945-1946

Chacón destaca que gràcies al protocol “Catalunya es convertirà en la Comunitat Autònoma en realitzar uns reconstrucció complerta de la seva història geogràfica des de 1945 fins als nostres dies”
    
Es tracta de la sèrie d’imatges aèries verticals més antigues existents del territori peninsular, amb un elevat valor documental
 
La ministra de Defensa, Carme Chacón i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, han subscrit en el matí d'avui un protocol que permetrà als organismes adscrits (Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l'Exèrcit de l'Aire-CECAF-i Institut Cartogràfic de Catalunya -ICC-) compartir arxius, informació i treballs fotogràfics.

Amb aquest protocol, segons ha anunciat Carme Chacón, "el Ministeri de Defensa cedeix a historiadors, cartògrafs i ciutadans interessats en el seu passat, l'ús dels 3.600 fotogrames, que corresponen a Catalunya, del primer vol fotogràfic que es va realitzar a Espanya. Un valuós testimoni visual de la nostra història que les Forces Armades han custodiat i restaurat per lliurar-lo a qui millor ús poden fer d'ell ".

Així, el CECAF cedirà a l'ICC els fotogrames digitalitzats corresponents a Catalunya i les dades tècniques disponibles del vol fotogràfic complet sobre Espanya que es va realitzar en els anys 1945-1946. Amb aquests arxius, l'Institut Cartogràfic elaborarà un ortofotomapa digital de Catalunya i posteriorment enviar una còpia al CECAF.
"Així, ha assenyalat la titular de Defensa, Catalunya es convertirà en la primera Comunitat Autònoma en realitzar una reconstrucció completa de la seva història geogràfica des de 1945 fins als nostres dies".

A més, arran del protocol subscrit avui, el Ministeri de Defensa pot tenir accés al treball que dugui a terme l'Institut Cartogràfic sobre el Vol de la Sèrie A, i a les ortofotografies d'altres vols realitzats en el cel català.

"Amb acords com aquest guanyem tots i ho fem d'una forma exemplar: intercanviant documentació en profit de tots, sense que això impliqui un cost afegit per a cap de les administracions que signem aquest acord", ha conclòs la ministra de Defensa.

Finalment, Chacón ha agraït a l'Exèrcit de l'Aire la tasca que ha desenvolupat per preservar aquest valuós patrimoni cultural. "Sense el seu extraordinari treball, silenciós i sempre discret- ha dit- avui no seria possible posar a l'abast de la comunitat científica i de la societat".

Vol de la Sèrie A de 1945

Els fotogrames fruit del protocol subscrit avui corresponen al vol de la Sèrie A realitzat entre febrer de 1945 i setembre de 1946 per l'Exèrcit de l'Aire dels Estats Units després de l'acord bilateral signat al desembre de 1944. Es tracta del primer vol fotogràfic complet realitzat al nostre país per al reconeixement territorial i la generació de cartografia de base i de la sèrie d'imatges aèries verticals més antigues existents del territori peninsular, amb un elevat valor documental històric.

Des que es prenguessin les imatges, fa més de 50 anys, el Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l'Exèrcit de l'Aire-CECAF-custòdia en els seus arxius una còpia en internegatiu del Vol realitzat pel Departament de Defensa dels Estats Units.