El Ministeri de Cultura restaura la fortalesa del Castell de Sant Ferran de Figueres (Girona)

El Ministeri de Cultura restaura la fortalesa del Castell de Sant Ferran de Figueres (Girona) 
<br/>
<br/>

01/02/2011

El projecte de l'Institut del Patrimoni Històric Espanyol compta amb una inversió de 830.000 euros 

El Ministeri de Cultura, a través de l'Institut de Patrimoni Cultural de l'Espanya (IPCE) ha realitzat una inversió de 830.000 euros per restaurar la fortalesa del Castell de Sant Ferran de Figueres, a Girona.

La intervenció del IPCE que s'està realitzant a la fortificació exterior de Sant Roc, i que conclourà properament, té com a objectiu netejar, sanejar i rejuntar els draps de l'ala est de la construcció. Els treballs també se centren en renovar les cobertes de terra corresponents a les cinc casamates (voltes per instal lar peces d'artilleria); recompondre les esplanades, els parapets i les troneres i reordenar les instal.lacions existents per millorar la il·luminació.
 
Una vegada iniciades les obres, es van trobar en les cobertes de les casamates uns teulades i un sistema de canals i drenatges a la francesa, ocults sota una capa de terra per esmorteir l'efecte dels projectils. Arran d'aquest descobriment, donat el seu valor històric i constructiu, s'ha decidit modificar el projecte per fer accessible aquesta zona amb la finalitat de permetre futurs estudis i anàlisis. Així mateix, es va comprovar l'estat de deteriorament d'algunes cornises, carreus i escultures, cosa que ha obligat a plantejar una actuació de consolidació i restauració per a aquests elements.

El Castell de Sant Ferran de Figueres és un dels exemples més brillants de l'enginyeria militar espanyola. Va ser dissenyat i construït entre 1753 i 1766 per l'enginyer militar Juan Martín Zermeño i té una superfície de 215.000 metres quadrats i un perímetre de quatre quilòmetres.