El MARM signa un conveni per a emmagatzemar els residus extrets de l'embassament de Flix en el abocador industrial

embassament

10/02/2011

En un acte celebrat avui a Tarragona


El Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generallitat de Catalunya, Lluís Recoder, han presidit l'acte. 

L'acord, rubricat per la directora general de l'Aigua del MARM, Marta  Moren, el president d'Ercros, Antonio Zabalza, i l'alcalde de Flix,  Oscar Bosch, dóna via lliure a la segona fase de les obres, en la qual es  procedirà a l'extracció de llots i al tractat per al seu emmagatzematge. 

El Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep  Puxeu, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya,  Lluís Recoder, han presidit avui a Flix (Tarragona) la signatura d'un conveni de  col·laboració entre la Societat Estatal Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed), dependent del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Ercros i l'Ajuntament de Flix, per a l'emmagatzematge dels  fangs extrets de l'embassament d'aquesta localitat a l'abocador industrial. A l'acte també han assistit la subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarés,  i el director general d'Acuamed, Carlos Massa.

L'acord, rubricat per la directora general de l'Aigua i presidenta d'Acuamed,  Marta Moren, el president d'Ercros, Antonio Zabalza, i l'alcalde de Flix, Oscar  Bosch, permetrà que els residus generats pels treballs de descontaminació  d'aquest embassament, que desenvolupa el MARM a través d'Acuamed, s'emmagatzemin a la Fase III de l'abocador situat al paratge del Racó de la Pubilla ".

Aquesta zona, de titularitat municipal i per a la qual Ercros disposava d'un dret  exclusiu d'ús, està catalogada des de 1988 com a abocador industrial, per a la qual que compta amb la corresponent autorització atorgada per l'Agència de Residus de Catalunya.

Amb aquest conveni es dóna via lliure a la segona fase de les obres, en la qual es  procedirà-una vegada concloguin els treballs de condicionament de l'abocador-  a la pròpia extracció dels llots. Aquests seran tractats, abans de la seva emmagatzematge, en una planta de tractament de residus construïda en els terrenys cedits per Ercros, mitjançant un altre conveni signat entre aquesta empresa  i Acuamed al mes de juny passat.

El projecte de descontaminació de l'embassament de Flix suposa, inclòs el Pla de Restitució Territorial, una inversió total de 223.300.000 d'euros, dels quals 117000000 seran cofinançats amb Fons de Cohesió de la Unió Europea.

En l'actualitat, i des del passat mes de febrer, s'està executant la primera fase del projecte de descontaminació, consistent, entre altres mesures, a la construcció d'un mur de palplanxes en l'embassament amb la finalitat d'aïllar per complet la zona del riu Ebre que conté el fang contaminat.

Tot el procés de descontaminació inclou rigoroses mesures de protecció i seguretat, fruit dels acords assolits entre totes les institucions i organismes competents, especialment amb la Generalitat de Catalunya.

Una d'aquestes mesures és el Pla de Restitució Territorial, desenvolupat
conjuntament entre el MARM i la Generalitat de Catalunya, que compta amb una inversió de 57 milions d'euros i abraça un total de 71 municipis.

La seva finalitat és garantir el proveïment amb aigua de qualitat a una població aproximada de 185.000 persones, dels municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre i la Terra Alta que es troben a menys de 15 quilòmetres de l'Ebre, aigües avall de la localitat de Flix, on s'executen en l'actualitat les tasques de descontaminació de l'embassament.

El 2010, Acuamed ha licitat 14 actuacions incloses en el Pla de Restitució, per 8,6 milions d'euros, de les quals s'han adjudicat 10. Durant 2011, es licitaran altres 30 projectes, amb una inversió de 26,2 milions d'euros.

Es dóna així compliment al que anunciat pel secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM, Josep Puxeu, sobre la posada en marxa immediata i prioritària dels projectes inclosos en el Pla de Restitució Territorial.