El Secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM visita l'embassament d'Albagès amb motiu de l'inici de les obres

El Secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM visita l'embassament d'Albagès amb motiu de l'inici de les obres

28/10/2010

En un acte al costat del Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya


La presa, que suposa una inversió de 55,5 milions i un termini d'execució de 43 mesos, és una peça clau del sistema Segarra-Garrigues de què alguns trams ja estan totalment executats i altres en execució.

El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM, Josep Puxeu, ha assistit aquest matí al costat del Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, a l'acte de començament de les obres de l'embassament d'Albagès, una de les peces fonamentals de regulació del sistema Segarra Segarra-Garriges, a Lleida.

Amb aquesta visita es posa de manifest el compromís de les administracions amb el desenvolupament dels regadius i proveïments des del Canal Segarra-Garrigues, ja que les infraestructures relacionades es troben executades, en execució o en programació molt avançada.

La nova presa suposa una inversió de 55.508.576 euros i les seves obres tenen un termini d'execució de 43 mesos i mitjà. Els treballs preparatoris es van iniciar el passat mes de maig, centrats en el procés expropiatori i la delimitació d'accessos a obra i les necessàries reposicions de camins.

Aquest acte representa l'inici de la construcció de la presa ubicada en el riu Set, al final del Canal Segarra-Garrigues. L'embassament es concep com una peça de regulació que emmagatzema els cabals procedents de l'embassament de Rialb, punt d'inici del Canal.

Amb ell es milloraran les garanties del sistema en permetre emmagatzemar cabals sobrants del Segre en mesos i anys humits, per utilitzar-los durant els períodes secs. Des de l'embassament, a més, es cobriran les demandes de reg de més de 8.600 hectàrees corresponents als sectors 10, 11, 14 i 15 de la zona regable de la Segarra-Garrigues.

La zona de l'embassament està situada en la zona de la comarca dels Garrigues, en l'àrea dels municipis d'Albagès, Cerviá dels Garrigues, La Pobla de Cérvoles i Juncosa. La seva capacitat útil serà de 79,8 hm3.

La presa es construirà de materials solts i la cota del màxim nivell normal de l'embassament és la 381. La cota de coronació del dic es situa en la 386,50 m i l'altura màxima sobre fonaments és de 85 metres sent la longitud de la seva coronació de 750 metres.

Per al desviament del riu durant les obres d'execució s'ha projectat també una ataguía per permetre els treballs. A més, per accedir a les instal·lacions es projecten dues carreteres, una d'accés a coronació de 2,3 quilòmetres i una altra a vaig piular de presa de 842 metres.

Canal Segarra-Garrigues
El Canal Segarra-Garrigues té un recorregut total de 84,7 quilòmetres, entre la presa de Rialb en el riu Segre i la presa d'Albagès en el riu Set, i constitueix la columna vertebral de les obres que componen el sistema Segarra-Garrigues.

L'actuació completa suposa una inversió pròxima als 445 milions d'euros, la més important a Lleida per part del MARM avui dia, i reflecteix el compromís en el desenvolupament econòmic, social i amb la protecció i conservació mediambiental en la zona.