L'antiga caserna de La Remunta es transformarà en una àrea residencial estratègica

25/10/2010

S’hi construiran 797 habitatges, 478 dels quals seran protegits

La urbanització dels terrenys permetrà integrar-los al barri del Centre i millorar de la zona que uneix els municipis de L’Hospitalet i Cornellà

 

El president de la Generalitat, José Montilla; la ministra de Defensa, Carme Chacón; l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, han participat avui a la compravenda dels terrenys de l’antiga caserna de la Remunta al Consorci per a la Reforma de la Granvia. Amb la compra d’aquests terrenys, la ciutat guanya sòl per a la construcció d’habitatges protegits i equipaments públics, alhora que permet la regeneració del teixit urbà.

El Consorci per a la Reforma de la Granvia, integrat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català del Sòl, d’una banda, i l’Ajuntament de L’Hospitalet, de l’altra, pagarà pels terrenys, d’una superfície de 51.673 m2, un total de 17.076.536 euros, que abonarà en diferents terminis dins d’un període de tres anys.
 

 

Aquests terrenys s’emmarquen en el Pla director urbanístic de les àrees residencials estratègiques (ARE) de la comarca del Barcelonès, dins del sector de la Remunta, que té una superfície global de 9,92 hectàrees i s’estén cap al barri de Sanfeliu i cap al camí de la Fonteta. L’àmbit limita amb les vies del ferrocarril, el carrer Major, la ronda de Dalt i el terme municipal de Cornellà.

El planejament urbanístic preveu que el 80% de l’edificabilitat total es destini a ús residencial, repartit de la següent manera: 40% d’habitatge lliure, 25% d’habitatge protegit de règim general, 5% d’habitatge protegit de règim especial i 30% d’habitatge concertat. El 20% restant es destina a altres usos entre els quals destaquen el comercial i el terciari.

Així, l’ARE preveu la construcció de 797 habitatges, el 60% dels quals, 478, corresponen a algun tipus de protecció.

 

 

 

Impuls a l’habitatge assequible

Aquesta actuació integrarà els terrenys al barri del Centre i permetrà a l’Ajuntament continuar endavant amb el desenvolupament de les polítiques municipals d’habitatge, l’objectiu de les quals és impulsar la construcció d’habitatges protegits, per facilitar l’accés de la ciutadania a l’habitatge. Serà una actuació urbanística sostenible i equilibrada, amb un bon nombre d’habitatges protegits.

En aquest sentit, la de la Remunta és una de les prop de vuitanta àrees residencials estratègiques aprovades pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques amb l’objectiu, entre d’altres, de dotar les administracions catalanes d’instruments per tal d’obtenir de manera immediata sòl per a la construcció d’habitatge assequible i de gran qualitat urbanística. Aquests plans es desenvoluparan en un total de 68 municipis catalans i suposaran la construcció de 75.921 nous habitatges, dels quals uns 41.000 seran protegits.

Es conserva la Masia de la Remunta

Es preveu mantenir la masia de la Remunta, que s’inclou al Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de la ciutat. També s’obrirà un pas per vianants del carrer de Lleó al carrer de Miquel Peiró i Victorí. A més s’ampliarà el parc de Can Buxeres, la superfície del qual passarà de 85.000 m2 a 106.000 m2.

El que es coneix com a caserna de la Remunta acull des de l’any 1994 el Centre de Capacitació Agrària Eqüestre fins a l’any 1994 havia estat la seu del quart Dipòsit de Sementals de l’Exèrcit. També s’havia conegut com a Mas Nadal i Can Mèlich.

Col·laboració del Ministeri de Defensa

Aquesta operació forma part de les actuacions que duu a terme el Ministeri de Defensa, en col·laboració amb altres administracions, per a l’alienació de terrenys que han deixat de tenir interès militar i que poden ser destinats a habitatges protegits i equipaments públics.
 

 

Des de l’any 2004, el Ministeri de Defensa gestiona les seves propietats per tal de compatibilitzar la modernització de les Forces Armades amb les polítiques d’habitatge i es fa sempre mitjançant el diàleg i la col·laboració amb totes les administracions implicades en el desenvolupament urbanístic.

Seguint aquesta política marcada pel president del Govern, s’han subscrit un total de cent trenta-set protocols i convenis amb totes les comunitats autònomes. Amb això s’han alliberat prop de nou milions de metres quadrats de terreny. A més, comptem amb el compromís que en aquest sòl militar en desús es construiran més de 32.000 habitatges, dels quals més de 21.000 seran protegits.