Chacón: “Espanya aposta per una estratègia europea per afrontar l’amenaça terrorista al Sahel”

25/10/2010

IX Seminari sobre Seguretat i Defensa a la Mediterrània


La ministra de Defensa senyala que la Mediterrània presenta desafiaments i reptes comuns a tota la regió, que requereixen de respostes comunes

Carme Chacón assegura que Espanya no escatima esforços per aconseguir l’estabilitat a la Mediterrània, tant en la vessant política com en la militar

La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha destacat avui que Espanya aposta per una estratègia europea per afrontar l'amenaça terrorista al Sahel, i espera que la mateixa pugui estar preparada al començament de 2011. “Hem d'actuar de manera urgent per revertir la situació abans que s'agreugi”, ha subratllat.

Chacón, que ha participat a la inauguració de l'IX Seminari sobre Seguretat i Defensa a la Mediterrània organitzat pel Centre d'Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (CIDOB), ha assenyalat que aquest serà un dels temes que abordaran avui a Luxemburg els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea.

En aquest sentit, considera necessari un enfocament integral en aquesta estratègia, amb una millor coordinació d'intel•ligència i de la formació de forces de seguretat locals, i incrementant la cooperació al desenvolupament per millorar les oportunitats dels habitants de la regió. A més, ha indicat que cal mantenir unes relacions privilegiades amb els països del Magrib, i en particular amb Algèria, El Marroc i Mauritània.

Segons ha subratllat la ministra, el Mediterrani presenta desafiaments i reptes comuns a tota la regió que requereixen respostes comunes, i, per això, tant la Unió Europea com l'OTAN han de seguir molt de prop els esdeveniments al Sahel. Pel que fa al cas, ha apuntat que en els propers anys, moltes de les principals amenaces a la nostra seguretat provindran del sud del Mediterrani, i en particular de l'àrea del Sahel, on han aparegut grups terroristes vinculats a Al-Qaeda.

Chacón ha recordat que Espanya i França han liderat les diferents iniciatives posades en marxa en els últims 20 anys per mantenir un diàleg fluid i una cooperació estreta amb la ribera sud de la Mediterrània des de tots els àmbits: cultural, social, polític, econòmic i en el de Seguretat i Defensa. “Espanya no escatima esforços amb la intenció de l'estabilitat al Mediterrani, tant en el polític com en el militar”, ha afegit.

NOU CONCEPTE ESTRATÈGIC DE L’OTAN

Durant la seva intervenció, Carme Chacón ha ressaltat també que l'Aliança Atlàntica constitueix un fòrum privilegiat per tractar aspectes de Defensa amb els països inclosos en el Diàleg Mediterrani i, per això, Espanya ha impulsat que la Mediterrània ocupi un lloc destacat dins el nou concepte estratègic de l'OTAN. “I veurem els resultats d'aquests esforços en la propera Cimera de l'Aliança Atlàntica que es celebrarà a Lisboa els dies 19 i 20 de novembre”, ha afegit.

Pel que fa al cas, ha afirmat que la Cimera de Lisboa representa una ocasió única per donar credibilitat a aquesta iniciativa, però una vegada finalitzada serà encara més important portar-la la pràctica, cosa que implica “assegurar un diàleg fluid perquè els aliats aportin millors respostes a les necessitats dels nostres socis del sud”.

Igualment, la ministra ha destacat que la Iniciativa 5+5 – els països membres de la qual van ser convidats el passat mes de febrer a assistir a la Reunió de Ministres de Defensa de la UE celebrada a Palma de Mallorca - - pretén pal•liar els dèficits existents per tal d'establir mecanismes de cooperació per afrontar els desafiaments comuns de seguretat.

Fins al moment, ha subratllat Chacón, aquesta cooperació s'ha desenvolupat en àmbits tan importants com la seguretat marítima i aèria, la protecció civil, el plantejament estratègic de temes d'interès comú i l'intercanvi de formació i experiència, especialment en temes de desminat humanitari.

D'altra banda, la ministra de Defensa ha indicat que Espanya ha treballat intensament per la pau en aquelles zones de la Mediterrània en què sorgeix la violència, com ha ocorregut als Balcans i El líban. Així, ha subratllat que el nostre país ha exercit un paper decisiu a Bòsnia i Hercegovina, a Kosovo i en l'Antiga República Iugoslava de Macedònia, “i avui els Balcans viuen una situació d'estabilitat”, ha agregat.

Així mateix, en el cas del Líban, el compromís d'Espanya s'ha reforçat assumint el comandament de la missió de Nacions Unides (UNIFIL). “Els nostres esforços continuen encaminats a fer de la zona un espai mediterrani de pau i de concòrdia”, ha conclós.