9 investigadors de Catalunya, entre els beneficiaris de les Starting Grants del Consell Europeu d'Investigació (ERC)

21/10/2010

Resultats de la tercera convocatòria de les Starting Grants


Així ho indica l'última convocatòria de subvencions per a joves investigadors del Consell Europeu d'Investigació

Dels 23 investigadors que ha aconseguit atreure Espanya, 9 d'ells realitzaran els seus projectes en centres i institucions de investigació de Catalunya

Aquesta convocatòria ha beneficiat 427 investigadors, dels que Espanya ha aconseguit atreure a 23, un 5,38%

La tercera convocatòria de les beques “Starting Grants” del Consell Europeu d'Investigació (ERC, en les seves sigles en anglès), que acaba de ser resolta, ha beneficiat 427 investigadors, dels que Espanya ha aconseguit atreure a 23, un 5,38%. Dels 23, 9 d'ells realitzaran els seus projectes en centres i institucions d'investigació de Catalunya, com ara la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona o el Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), entre altres. D'altra banda, 4 d'aquestes Starting Grants s'emmarquen en l'àrea de Física i Enginyeria, unes altres 4 en Ciències Socials i Humanitats i 1 en Ciències de la Vida.

Espanya es situa com el cinquè país de la Unió Europea en capacitat d'atracció de talent investigador, i el setè, si es tenen en compte el total de 40 països - 27 de la UE més uns altres 13 països també associats al 7è Programa Marc - que participen en la convocatòria de les Starting Grants. Aquestes dades reflecteixen la capacitat de nostres institucions per atreure i retenir joves científics d'excel·lència.

Ajudes de fins a 2 milions d'euros

El finançament d'aquesta tercera convocatòria de les Starting Grants assoleix els 580 milions d'euros. Cadascuna de les ajudes ascendeix a un valor de fins a 2 milions d'euros euros, amb què podran desenvolupar les seves idees innovadores en qualsevol camp de la investigació, a tot Europa.

Gràcies a les ajudes que concedeix l'ERC, Espanya ha aconseguit en els últims anys atreure a grans talents investigadors d'uns altres països, així com facilitar el retorn de científics nacionals que desenvolupaven la seva tasca a l'estranger.

Consell Europeu d'Investigació (ERC)

El Consell Europeu d'Investigació, nascut el 2007, és un organisme pan-europeu que rep els seus fons del 7è Programa Marc i que finança projectes d'investigació de frontera, transdiciplinaris, arriscats i que responen a la iniciativa i l'empreniment del investigador. Concedeix Advanced Grants o ajudes per atreure i premiar a científics sènior, així com Starting Grants o ajudes a científics que destaquen en els seus començaments. Amb aquesta política pretén identificar les àrees més prometedores i respatller als millors talents. Les convocatòries de l'ERC estan dirigides a donar suport als millors investigadors de qualsevol nacionalitat. Aquest any, candidats de 39 nacionalitats es troben entre els seleccionats de les Starting Grants, cosa que permetrà que es dugui a terme investigació innovadora en les universitats o altres institucions d'investigació en 21 països diferents d'Europa.

L'edat mitjana dels investigadors seleccionats en aquesta edició és d'uns 36 anys i el 26,5% són dones, cosa que suposa un augment del 23% respecte a l'any passat. L'ERC està obert a tot l'espectre dels dominis de la investigació i la distribució de les propostes
per cada àmbit del coneixement és del 45,7% en Ciències Físiques i Enginyeria, 35,8% en Ciències de la Vida i el 18,5% en Ciències Socials i Humanitats. El nombre de sol·licitants en aquesta convocatòria va ascendir a 2.873, que és un augment del 14% pel que fa al any passat. La taxa d'èxit ha anat d'un 15%.

Més informació a la pàgina web de l'ERC: http://erc.europa.eu/