La Directora General de l'Aigua del MARM ha realitzat una visita tècnica a les obres de proveïment des de l'Embassament de la Llosa del Cavall, a Lleida i Barcelona

La Directora General de l'Aigua del MARM ha realitzat una visita tècnica a les obres de proveïment des de l'Embassament de la Llosa del Cavall, a Lleida i Barcelona

21/10/2010

Con una inversión global de 50 millones de euros


La Directora General de l'Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí, Marta Morén, va efectuar, la passada setmana, una visita a les obres de proveïment en alta des de l'Embassament de la Llosa del Cavall, entre les províncies de Lleida i Barcelona, que Acuamed està executant en virtut del Conveni de Col·laboració signat al moment oportú amb l'Agència Catalana de l'Aigua i Aigües Ter Llobregat.

D'aquesta manera, Marta Morén, qui va estar acompanyada pel director general d'Acuamed, Carlos Massa, va poder comprovar sobre el terreny el traçat previst en el projecte d'aquesta fase. La Directora General va poder constatar que el traçat projectat s'adequa a totes les exigències econòmiques i mediambientals.

L'actuació, en els seus dos trams, suposa una inversió global de 50 milions d'euros, amb més de 71 quilòmetres de conduccions. L'objectiu general d'aquesta obra és donar una solució definitiva als problemes de proveïment que tenen avui dia les comarques del Solsonès, Bages i Anoia, localitzades a les províncies de Lleida i Barcelona, al centre geogràfic de Catalunya, assegurant-los tant el subministrament com la qualitat de l'aigua que reben.

D'aquesta manera, serà possible potenciar el desenvolupament econòmic i social en aquestes zones, millorant les condicions de vida de la població en assegurar el proveïment mitjançant un servei amb una garantia plena.

Així mateix, les obres corregiran la situació de sobreexplotació que pateixen els aqüífers de la regió i, en especial, la Carme-Capellades, aqüífer que ja compta amb declaració de sobreexplotació i amb un Pla d'ordenació d'extraccions. Finalment, aquesta xarxa de proveïment permetrà, en cas de necessitat, alimentar el subministrament contra incendis, en una zona amb gran quantitat de boscos.

La primera fase, amb un pressupost de 14,7 milions d'euros, discorre entre Calaf i Igualada, i es troba en execució avançada. A més de les conduccions, de 25 quilòmetres de longitud, aquest tram inclou l'ampliació de l'estació potabilitzadora de Navés i l'estació de bombament de Solanelles. Amb això, s'assegura el proveïment d'aigua potable a Igualada, des de la connexió amb el tram anterior – cuyo projecte va ser redactat per l'Agència Catalana de l'Aigua - en la derivació a Ptrats de Rei, així com aportar els cabals necessaris en les diferents derivacions intermèdies.

Pel que fa a la fase les obres de la qual acaben d'iniciar-se, el seu pressupost és de 36 milions d'euros, amb 45 quilòmetres de conduccions. Aquest tram, que discorre entre l'embassament de la Llosa del Cavall fins a les comarques del Solsonès, Anoia i Bages, inclou la captació de l'aigua des de l'embassament, la seva conducció a l'estació de sobreelevació, un dipòsit de regulació, la conducció principal fins a la derivació del Solsonès des d'on s'executarà un ramal i una connexió amb el dipòsit de capçalera de l'Estació de Tractament d'Aigües Potables de Solsona.