La Generalitat i el Ministeri de Treball i Immigració promouen un pla pilot per a reforçar la convivència a barris amb alta concentració de població immigrant

La Generalitat i el Ministeri de Treball i Immigració promouen un pla pilot per a reforçar la convivència a barris amb alta concentració de població immigrant
<br/>

20/10/2010

En total s’invertiran més de 2,5 milions d’euros a quatre municipis: Badalona, Salt, Terrassa i el Vendrell

Compta amb dos eixos bàsics: el foment de la cohesió social i l’aplicació de mesures contra la crisi

S’emmarca dins del Fons europeu per a la integració de la Comissió Europea

La secretària d’Estat d’Immigració i Emigració, Anna Terrón, i la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, han signat avui a Barcelona un conveni entre la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i Immigració (MTIN) per a desenvolupar un pla pilot de reforç de la convivència i la cohesió social a barris amb un alt índex de població immigrada.

La iniciativa s’emmarca dins del Fons europeu per a la integració de la Comissió Europea i suposarà una inversió total de més de 2,5 milions d’euros a quatre municipis catalans: Badalona, Salt, Terrassa i el Vendrell. La selecció ha tingut en compte les xifres demogràfiques, l’evolució de l’atur, les característiques urbanístiques i la preexistència de plans d’intervenció per part dels ajuntaments.

El projecte compta amb dos eixos bàsics: el foment de la cohesió social i l’aplicació de mesures contra la crisi econòmica. Per la seva banda, els objectius són:
Garantir la igualtat d’oportunitats amb la promoció de l’èxit escolar i la millora del capital educatiu de les famílies,
potenciar la formació i el coneixement mutu entre nouvinguts i població autòctona,
promoure l’associacionisme i la participació juvenil, i
facilitar la formació, la orientació i la inserció laboral, especialment entre el col·lectiu de joves.

Dins del primer eix s’impulsaran programes d’acollida i integració, així com projectes orientats cap a la plena integració de les famílies i envers una òptima atenció dels menors en el seu entorn educatiu. Paral·lelament, el segon eix tindrà incidència en la formació de les persones migrades per a millorar el seu accés al mercat laboral. També centrarà esforços en la inserció laboral de les persones d’origen estranger d’acord amb el seu perfil professional i la seva formació acadèmica.

Aquests plans han d’implicar i requereixen la corresponsabilitat del conjunt d’institucions i agents de cada municipi. Es tracta de construir una xarxa estable de suport a tots els veïns del barri amb la col·laboració dels diferents serveis i recursos municipals, així com les entitats de l’àmbit social, cultural o esportiu que operen a la zona.

Carme Capdevila i Anna Terrón han estat acompanyades pel secretari per a la Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós; la directora general d’Integració dels Immigrants del MTIN, Estrella Rodríguez, i el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós.