Elena Espinosa ha confirmat el compromís del Govern d'Espanya amb la sostenibilitat de la Costa a Catalunya on el MARM ha invertit gairebé 170 milions d'euros en el període 2004-2010

19/10/2010

En su intervención en el Senado


El MARM segueix les directrius que es recullen en el document EUROSIÓN (Viure amb l'erosió costanera a Europa), de la Comissió Europea, que recomana, com a mesura més aconsellable, l'aportació artificial de sorres, fonamentalment de bancs marins, de forma periòdica.

La ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha reiterat al Senat el compromís del Govern d'Espanya amb la sostenibilitat de la Costa a Catalunya on el MARM ha invertit gairebé 170 milions d'euros, en diverses actuacions, durant el període 2004-2010.

En els últims anys, ha dit la Ministra, la costa catalana i en concret, la costa del Maresme, pateix nombrosos temporals que provoquen pèrdues de sorra en les seves platges. En aquest sentit ha precisat que el principal problema és la disminució, significativa, de les aportacions de sediments al mar per part de rius i rierols necessaris perquè les sorres de les platges puguin reposar-se de forma natural.

El problema de l'erosió és generalitzat a Espanya i a Europa, per bé que es manifesta de forma molt més intensa als països del Sud on l'aigua és més escassa i, per tant, més gran la regulació de rius i rierols.

La Ministra ha precisat que a la costa al sud del Port de Barcelona, entre el Prat de Llobregat i Sitges, l'alimentació anual de sorres s'ha revelat com una solució eficacíssima. A més ha indicat que les sorres aportades, han recuperat les platges del Prat, que han crescut en els últims anys, i mantenen les de Gavà, Viladecans, Casteldefels, entre d'altres, en molt bon estat sense que s'observi cap manifestació de processos erosius, cosa que demostra la viabilitat de les trucades tècniques toves de lluita contra l'erosió de les platges.

Finalment, la Ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marí ha assegurat que, per abordar el problema de l'erosió costanera, el MARM segueix les directrius que es recullen en el document EUROSIÓN (Viure amb l'erosió costanera a Europa), de la Comissió Europea, que recomana, com a mesura més aconsellable, l'aportació artificial de sorres, fonamentalment de bancs marins, de forma periòdica a les platges que estan en procés erosiu, és a dir compensar el dèficit de sediments entre el que aporten els rius i rierols i el que s'enduu el mar.