El MARM resol l'avaluació de l'impacte ambiental del projecte d'adequació del riu Segre (Lleida)

18/10/2010

Avaluació d'Impacte Ambiental


Les actuacions propostes són compatibles amb la zonificació i normativa del pla Especial de l'Espai d'Interès Natural “Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa”.

D'acord amb l'anàlisi i les consultes realitzades, el Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí ha resolt favorablement la avaluació de l'impacte ambiental del projecte “Adequació ambiental i social del Río Segre en Termes Municipal de Ponts (Lleida)”, concloent que sempre i quan es compleixi amb les condicions fixades en aquesta resolució quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals.

L'objecte del projecte és la rehabilitació d'un tram de 300 metres del riu Segre per afavorir la pràctica del piragüisme i enriquir el seu biotip. L'actuació culmina la compensació al municipi de Ponts pels efectes derivats de la construcció, aigües dalt, de la presa de Rialb, fomentant l'ús sostenible del espai protegit afectat pel mateix. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) és el promotor.

Actualment la zona del projecte ja s'utilitza per a la pràctica del piragüisme, per el que no suposa un canvi en l'ús del sòl. Les zones en què es planteja construir les passarel·les que travessen el riu Llobregós i la sèquia de Ponts no coincideixen amb cap espai protegit, ni amb cap hàbitat d'interès comunitari.

Tanta la subdelegació del Govern a Lleida com l'Ajuntament de Ponts consideren que el projecte no causarà efectes negatius significatius sobre els llocs de la Xarxa Natura 2000. Per part seva la CHE va informar que els efectes de la alternativa seleccionada, juntament amb les mesures i programa de seguiment ambiental s'estimen compatibles pel que fa al sistema hídric es refereix. Cal destacar els elements positius per a la diversitat biològica ja que la existència d'un curs d'aigües braves beneficia l'oxigenació i l'esculleraassociada enriqueix el biotip en facilitar la creació de refugis naturals.

El tram del riu aquest inclòs en el Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i Zona d'Especial protecció per a les Aus (ZEPA) “Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa” que coincideix també en aquesta zona amb l'Espai d'Interès Natural (EIN) del mateix nom. El promotor considera que el projecte no repercutirà en el paper biològic del LIC ja que durant les obres es garanteix la permeabilitat i durant l'explotació no existirà cap interrupció. En el mateix sentit conclou que les actuacions propostes són compatibles amb la zonificació i
normativa del pla Especial de l'EIN “Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa”.

Per evitar la introducció de musclo zebra es seguirà el “Protocol de desinfecció d'embarcacions i equips en masses d'aigua infectades per musclo zebra” elaborat per la CHE.