Foment licita per 2,3 milions la primera fase de les obres de millora de l'estació de Tarragona

18/10/2010

La inversió global superarà els 17 milions d’euros


Es remodelarà l'edifici de viatgers, duplicant la superfície d'ús públic, i es construiran nous lavabos adaptats

El Ministeri de Foment, a través d'Adif, ha licitat les obres de la primera fase de modernització de l'estació de Tarragona amb un pressupost de 2.356.820, 9 euros. Les principals actuacions consistiran en la remodelació de l'edifici de viatgers per ampliar els espais destinats a l'usuari i millorar les seves prestacions, cosa que redundarà en un increment de la qualitat global del servei.

La licitació del contracte respon a l'acord assolint entre el president d'Adif, Antonio González Marín, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, durant la reunió celebrada el mes de setembre, per avançar en l'execució d'obres de millora en l'estació de Tarragona. Els treballs es duran a terme en dues fases i suposaran una inversió global superior a 17 milions d'euros.

Descripció de les actuacions
La primera fase de les actuacions consistirà en la remodelació de l'edifici de viatgers, que duplicarà la superfície destinada a ús públic. Per fer-ho, es reordenaran els diferents locals comercials situats en el vestíbul i s'establiran tres zones diferenciades: un espai principal que unirà la via pública amb l'andana 1; un espai destinat a sala d'espera i servei de taquilles; i un corredor de connexió dels locals amb el vestíbul principal, que també permetrà l'espera dels usuaris. Els treballs es completaran amb la instal·lació novament mobiliària, paviment i il·luminació.

En l'ala nord de les instal3lacions, es construiran nous lavabos públics adaptats per a persones amb discapacitat. Així mateix, es reconfiguraran els espais de venda de bitllets i les dependències dels operadors, i es crearà una nova sala d'atenció al client. En aquesta fase, també es renovaran els acabats i instal·lacions de la marquesina de l'andana 1 i s'instal·larà un fals sostre de llistons de fusta entre el vestíbul principal i l'esmentada marquesina.

Segons l'acord assolit entre Adif i l'Ajuntament, abans de finalitzar aquest any està previst licitar la redacció del projecte de la segona fase de les actuacions, que compta amb un pressupost estimat de 15 milions d'euros.

El projecte té com a objectiu definir les actuacions necessàries per augmentar les condicions d'accessibilitat en la zona d'andanes, facilitant el trànsit de persones amb discapacitat. Entre altres treballs, destaca la modificació del pas inferior existent dotant-ho, d'escales fixes, d'escales mecàniques i ascensors, la nova configuració de les vies de l'estació, permetent ampliar l'amplada i longitud de les andanes.

Així mateix, s'estudiarà la ubicació d'una passarel·la de vianants d'ús urbà per millorar la permeabilitat de les infraestructures ferroviàries per als ciutadans que transiten en l'entorn de l'estació.

Aquestes inversions s'uneixen a les actuacions executades durant els últims mesos i que han tingut un cost superior als 300.000 euros. Aquestes obres han consistit en la instal·lació de lavabos automàtics, treballs de rehabilitació en l'estructura i les escales del pas inferior, la reposició del mur perimetral en l'àrea del Balcó del Mediterrani, la col·locació de noves lluminàries en les andanes, la millora del tancament exterior i l'adequació de les zones enjardinades.