El MARM i la Generalitat de Catalunya realitzaran 14 noves licitacions per a 2010 del Pla de Restitució Territorial de l'Ebre

Acte a les Terres de l'Ebre

15/10/2010

A més de les set obres ja adjudicades el passat setembre


Els treballs, que suposaran una inversió global de 57 milions d'euros, es desenvolupen conjuntament entre el Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), a través d'Acuamed, i la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Josep Puxeu, acompanyat del conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, ha anunciat aquest divendres a Tortosa (Tarragona) que, a més de les set obres ja adjudicades el passat mes de setembre, es licitaran 14 noves obres en el que resta de 2010.

D'aquestes actuacions, que suposen una inversió total de 10,5 milions d'euros, set es licitaran durant aquest mes d'octubre, tres el novembre i quatre el desembre. Així mateix, està previst licitar el 2011 els 23 projectes restants per un valor de 20,6 milions d'euros.

En referència al Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), de les 17 actuacions cuya execució correspon a Acuamed cinc estan finalitzades (amb una inversió de 10,8 milions d'euros), deu estan licitades (el que suposa una inversió de 264 milions d'euros) i dos estan pendents de licitar (12,6 milions d'euros d'inversió).

A més, Josep Puxeu, qui també ha estat acompanyat per la subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarés, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manel Hernández, el secretari General de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà i el director General d'Acuamed, Carlos Massa ha ressaltat que els treballs emmarcats en el Pla de Restitució Territorial de l'Ebre per a la descontaminació de l'embassament de Flix avancen sense problemes.

D'aquesta manera, i encara que els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix que s'estan executant avui dia es realitzen baix les mesures més rigoroses de seguretat, es garanteix que cap municipi de la zona es veurà afectat, fins i tot en l'improbable cas de què es produeixin incidències durant el desenvolupament dels treballs.

Acuamed, que té encomanats un total de 58 obres del Pla de Restitució, va adjudicar al final del passat mes de setembre els set primers projectes que començaran a executar-se immediatament als municipis d'Ascó, Móra d’Ebre, Tivenys, Tortosa, la Pobla de Masaluca, Vilalba dels Arcs i Batea, amb una inversió total de 4,6 milions d'euros.

El conjunt d'actuacions, que comprèn 71 municipis amb una inversió total de 57 milions d'euros, té com a finalitat garantir el subministrament, amb aigua de qualitat, als municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre i la Terra Alta que es troben a menys de 15 quilòmetres de l'Ebre, per sota de la localitat de Flix, durant el procés de descontaminació de l'embassament.

Es tracta d'una població total de 185.000 persones, que tindran així assegurat tant la font de recurs com l'eficiència i reposició de les infraestructures de proveïment.

El Pla de Restitució Territorial és fruit del conveni de col·laboració signada el passat 19 de març entre el MARM, la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l'Agència Catalana de l'Aigua per a la programació, execució i finançament d'aquestes obres.

CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE TIVENYS

Així mateix, i després de la visita a Tortosa, el secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua i el Conseller de Medi Ambient i Habitatge es van desplaçar a Tivenys per visitar el nou Centre d'Interpretació d'aquesta localitat cuyas obres, executades per Acuamed, han finalitzat recentment.

Aquesta infraestructura, que ha suposat una inversió de 540.000 euros, forma part de les obres de “Restauració Hidrològica de la Continuïtat de Riu Ebre”, dotada amb una inversió global de 16,9 milions d'euros. El Centre de Tivenys, que serà gestionat per l'Ajuntament, disposa d'una superfície útil de 280 metres quadrats (125 dedicats a exposició i 72 d'auditori).

L'exposició, que porta com a títol “Tivenys, L'Almadraba i Els Arts de la Pesca”, mostra els diferents arts de pesca utilitzada en el marge del riu en els últims cent anys. En aquesta visita van estar acompanyats per l'alcaldessa de Tivenys, María José Beltrán, el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebro (CHE), Rafael Romeo i pel director General d'Acuamed, Carlos Massa.