La ONU concedeix la Menció Especial dels seus premis Hàbitat de 2010 al Fons Estatal d’Inversió Local

05/10/2010

Reconeixement al programa de reactivació econòmica del Govern


El secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Gaspar Zarrías, ha inaugurat avui a Barcelona un fòrum de debat sobre governs locals, organitzat amb motiu del Dia Mundial de l'Hàbitat

Es tracta del guardó de més gran prestigi internacional en el seu camp i que premia les iniciatives de millora de les zones urbanes

El FEIL, amb 8.000 milions d'euros de dotació, ha finançat 30.700 projectes i ha generat més 426.000 llocs de treball

El Programa Hàbitat d'Assentaments Urbans, dependent de l'Organització de Nacions Unides (ONU), ha concedit al Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) la Menció Especial dels seus Premis d'Honor (Scrolls of Honour) de 2010, que distingeix aquelles iniciatives que més han aportat a la millora de les condicions i qualitat de vida de les zones urbanes.

La concessió del guardó, el de més gran prestigi internacional en el seu àmbit, l'ha donat a conèixer avui a Barcelona el secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Gaspar Zarrías, que ha inaugurat el fòrum “Diàleg sobre descentralització, governabilitat urbana i enfortiment dels governs locals al Mediterrani i Amèrica Llatina”. Una trobada emmarcada en les celebracions avui i demà del Dia Mundial de l'Hàbitat.


La Menció Especial dels Premis Hàbitat, englobats en aquesta ocasió amb el lema ‘Una millor ciutat per a una vida millor’, ha recaigut en el FEIL 2009 gràcies a la seva aportació a “la creació de llocs de treball, l'estímul de l'economia i la millora de la qualitat de vida en els municipis espanyols”, segons destaca ONU ONU-Habitat en la comunicació oficial dels seus premis.

El Fons Estatal d'Inversió Local ha representat una inversió de 8.000 milions d'euros destinats pel Govern d'Espanya a reactivar l'economia a través de més de 30.700 projectes executats pels ajuntaments i ens locals, amb una generació de més de 426.000 llocs de treball.

Es tracta de la primera vegada que Espanya rep una Menció Especial, el guardó de més gran categoria i que un jurat d'experts en desenvolupament urbà atorga de manera excepcional en casos destacats. Anteriorment, Hàbitat havia premiat en una ocasió al nostre país amb un dels seus premis anuals, que va rebre l'ex alcalde de Barcelona, Joan Clos, el 2002. El lliurament dels guardons es produirà l'abril de 2011 amb motiu de la reunió a Nairobi (Kenya) del Consell de Govern del Programa Hàbitat, compost per 58 països membres de l'ONU.

INVERSIÓ I CREACIÓ DE LLOCS DE TREBALL

El Govern d'Espanya va aprovar en marxa el Fons Local d'Inversió Local al final de 2008 dins el conjunt de mesures de reactivació econòmica englobades en el Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia I l'Ocupació (Pla E). Els bons resultats obtinguts amb el FEIL han estat el millor aval per a la posada en marxa el 2010 del nou Fons Estatal per al Lloc de treball i la Sostenibilitat Local, que s'enquadra dins l'Estratègia per a l'Economia Sostenible i compta amb 5.000 milions d'euros d'inversió.

Aquest nou programa d'inversions està novament dirigit a crear lloc de treball, generar activitat per a les empreses i millorar la qualitat de vida en els nostres pobles i ciutats, però amb un nou enfocament: encaminar al sistema productiu cap al camí d'un creixement més estable, sòlid i sostenible, tant des del punt de vista econòmic com mediambiental i social. Els projectes aprovats per a aquest any són 30.562, dels quals en aquests moments més del 90% estan ja adjudicats o en execució. En termes de lloc de treball, el Fons de 2010 porta generats 257.108 llocs de treball fins a la data, segons l'últim balanç a data 30 de setembre.