La ministra de Vivenda destaca el paper de la rehabilitació per superar les disfuncions de les ciutats actuals

La ministra de Vivenda destaca el paper de la rehabilitació per superar les disfuncions de les ciutats actuals

04/10/2010

Dia Mundial de l’Hàbitat 2010: ‘Una millor ciutat per a una millor vida’


Beatriz Corredor assegura que el Ministeri destinarà el 98% del seu pressupost al 2011 a polítiques actives de vivenda reduint les despeses corrents per sota del 2%

Catalunya serà la CCAA que més recursos obtindrà de l’Estat per a polítiques d’habitatge

La ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, ha assegurat avui que “la nostra aposta de futur suposa optar per la regeneració de la ciutat existent davant la construcció extensiva de nova ciutat. La regeneració urbana ofereix oportunitats extraordinàries per superar les disfuncions de les ciutats actuals, per facilitar el dret a la ciutat i la identificació dels seus habitants amb el seu entorn i la seva comunitat”.

La ministra ha inaugurat a Barcelona els actes de celebració del Dia Mundial de l'Hàbitat que aquest any té per lema: Una millor ciutat per a una millor vida. Aquesta inauguració s'ha produït en el marc del Congrés Internacional Rehabilitació i Sostenibilitat: el futur és possible, organitzat pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona i el Consell General de l'Arquitectura Tècnica en col•laboració amb el Ministeri de Vivenda i Onu-hàbitat.

Beatriz Corredor ha subratllat que “la rehabilitació seguirà sent una de les línies estratègiques de la nostra política d'habitatge i que les ajudes del Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació per impulsar aquesta activitat no es veuran afectades pels ajustos necessaris per complir amb el Pla d'Austeritat del Govern. Totes les línies d'impuls a la rehabilitació mantenen íntegrament els seus objectius i la seva dotació pressupostària”.

 

 

En aquest sentit la ministra s'ha referit al projecte de pressupostos generals de l’Estat que “encara sent els més austers dels últims anys, no eludeixen el compromís del Govern central amb les polítiques socials a què dediquen el 58% de la despesa. Mai fins ara s'havia assolit aquest percentatge i malgrat l'austeritat pressupostària, mantenim la protecció a la desocupació per damunt del 80% dels aturats, elevem fins a del 5% del PIB la inversió en educació, augmentem les beques i mantenim la R+D+I, les ajudes per als joves i la dependència”, ha assegurat.

En política d'habitatge, Corredor ha explicat que “prioritzem les línies més demandades per ciutadans i CCAA, les més socials i les que millor donen suport al necessari canvi d'equilibri en la nostra economia: el lloguer i la rehabilitació”. Sobre els comptes del Ministeri de Vivenda, Corredor ha dit que “el pressupost assolirà els 1.209 milions d'euros, dels quals el 98% estarà destinat a polítiques actives d'habitatge rebaixant a menys del 2% la despesa corrent, cosa que ens converteix en el departament més auster”.

La ministra ha anunciat que el pressupost destinat a inversions per aquest Ministeri a Catalunya es situa en 38,2 milions d'euros. A aquesta quantitat de sumen les ajudes que arriben directament als ciutadans com la Renda Bàsica d'Emancipació o les ajudes per pagar la lletra de la hipoteca d'un habitatge protegit. “Catalunya serà la comunitat que més recursos obtindrà de l'Estat per a polítiques d'habitatge”, ha conclòs la ministra.

Pel que fa al cas, també ha recordat que el Ministeri finança avui dia, a través dels Plans Estatals d'Habitatge, la rehabilitació o renovació d'11.235 habitatges a Catalunya amb una inversió superior als 63,2 milions d'euros. A més, durant 2009 el Govern va ajudar a unes altres 23.000 famílies catalanes a rehabilitar les seves llars amb el programa Renove i aquest any aportarà altres 21 milions d'euros per als Convenis de Barris de Catalunya que es sumen als 23,2 milions d'euros corresponents a 2009.

Corredor ha recordat que “des del començament de la legislatura, el foment de la rehabilitació ha estat un dels eixos estratègics de la política d'habitatge. Ens hem proposat que l'any 2020, el pes de la rehabilitació sobre el total de la construcció abast a Espanya el 35% davant el 24% actual”.

La ministra ha repassat les ajudes, reformes i millores fiscals que el Govern ha aprovat en aquesta legislatura per fomentar la rehabilitació d'habitatges i edificis i ha anunciat que avui dia el Ministeri està elaborant, en col·laboració amb les CCAA, els ManualsR, en què s'establiran els criteris d'aplicació del Codi Tècnic de l'Edificació a la rehabilitació. Aquests manuals determinaran els criteris per a l'adequació dels CTE per a una àmplia sèrie de tipus edificatoris, definits en funció de la seva època de construcció, context urbanístic, volumetria i solució estructural i que, pel seu estat i obsolescència constitueixen l'objecte prioritari de les rehabilitacions en tot el territori espanyol.

Onu-hàbitat i Espanya
Durant el Dia Mundial de l'Hàbitat, instituït per Nacions Unides, Corredor ha subratllat que Espanya comparteix amb l'ONU l’interès per l'enfortiment de la cooperació internacional per a la prevenció i resolució dels problemes causats pel desordenat creixement urbà a les ciutats del món en desenvolupament.

En aquest sentit, la ministra, que ha mostrat la seva satisfacció pel nomenament de Joan Clos com nou director executiu d'Onu-hàbitat, ha recordat l'estreta relació entre el Govern i aquest programa de NNUU per als assentaments humans, del qual Espanya ha estat el principal país contribuent en els últims anys. “Estic segura que el nomenament de Joan Clos permetrà intensificar encara més aquesta ja fluida cooperació”, ha conclòs.