El MARM ha invertit més d'11 milions d'euros en la millora del regadiu de la Comunitat de Regants dels Guiamets

18/06/2010

El pressupost total de l'actuació és de 22.472.924euros


El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, han presidit la inauguració de les obres.

El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí (MARM), Josep Puxeu, i el Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, han presidit la inauguració de les obres de modernització de reg a pressió en la Comunitat de Regants dels guiamets, a Tarragona, al costat del president de SEIASA del Nord-est, Joaquín Molinos, i el director de Serveis Territorials del DONAR a Tarragona, Xavier Vicens.

Josep Puxeu ha mostrat la seva satisfacció per la realització d'aquesta simbòlica actuació, que respon a la demanda històrica d'una de les comarques més seques de Catalunya.

Els treballs realitzats, que han comptat amb una inversió d'22.472.924euros, han comptat amb un finançament per part del MARM del 50%, mentre el 50% restant es complementa amb les respectives contribucions del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural del Govern de Catalunya i la Comunitat de Regants dels Guiamets.

Les actuacions dutes a terme, de les quals es beneficiaran 390 regants, han afectat a una superfície d'1.200hectàrees dedicades principalment a cultius herbacis, fruiters, vinya i cultius d'hort. Les obres de millora han consistit en el transport de l'aigua de reg des del pantà dels guiamets a set xarxes de reg, dos d'elles per gravetat, i els cinc restants per pressió forçada mitjançant tres estacions de bombament.

S'han instal·lat un total de 869 preses de reg i 167 hidrantes, amb un sistema de telecontrol que regula l'obertura i tancament de preses, les lectures de comptadors de consum d'aigua de reg i les lectures de pressió en punts significatius de les xarxes.

El MARM, a través de SEIASA del Nord-est, ha invertit un total de 51,5 milions d'euros en obres de modernització de regadius a Tarragona. Aquestes actuacions corresponen a les realitzades en les Comunitats de regants de Delta de l'Ebre, Fases I i II, Benissanet, Mora d'Ebro, Els guiamets, Riudecanyes i Mas de Barberans. A més hi ha una inversió prevista de 7,3 milions d'euros, per als projectes de modernització de Valls i San Jaume de la Torre de l'Espanyol.