Joan Rangel inaugura la restauració i musealització del fòrum romà d’Empúries i col•loca la primera pedra del Centre de recepció de visitants

maqueta

04/06/2010

  • El Ministeri de Foment, a través del Programa de l’1% Cultural, ha fet una aportació de prop d’1,5 milions d’euros en aquestes actuacions

El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, acompanyat pel Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i per l’Alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, ha inaugurat avui la restauració i musealització del fòrum romà d’Empúries, i ha col·locat la primera pedra del Centre de Recepció de visitants de la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Ambdós projectes han estat finançats, en un 75% i un 50% respectivament, amb aportacions del Ministeri de Foment, amb càrrec a l’1% Cultural.

Restauració i musealització del fòrum romà d’Empúries, a l’Escala

Les obres de restauració i musealització del fòrum romà i del conjunt monumental d’Empúries, que avui s’han inaugurat, han fet possible la conservació dels elements originaris, així com la reconstrucció de les estructures amb l’objectiu de facilitar la comprensió al públic i, han permès acondicionar aquest espai privilegiat, únic jaciment arqueològic de la Península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les d’una ciutat romana.

L’import total d’aquesta actuació ha estat de 718.920,96 euros, que en un 75% (539.190,72 euros) han estat finançats pel Ministeri de Foment a través del Programa 1% Cultural en el marc de les actuacions del Programa de Parcs i Jaciments Arqueològics. La Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya n’ha aportat el 25% restant, 179.730,24 euros.

Centre de recepció de visitants

També emmarcat al conjunt monumental d’Empúries, avui s’ha col•locat la primera pedra del Centre de recepció de visitants de la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que incorporarà tots els serveis necessaris per a l’acollida de visitants i la informació general sobre el jaciment.

Aquesta actuació, que té un termini d’execució de 20 mesos, ha tingut un cost total de 1.893.464,67 euros, i ha estat cofinançada pel Ministeri de Foment i per la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació, amb una aportació de 946.732,34 euros.

L’1% Cultural a Catalunya

Catalunya té aprovats, a dia d’avui, 32 projectes amb càrrec a l’1% Cultural, que sumen un import total de 48.918.004 euros. L’aportació del Ministeri de Foment en aquests projectes és de 28.631.565’79 euros, xifra que representa un 60% del pressupost total d’aquestes actuacions.

Per províncies, els projectes que s’estan realitzant a Catalunya en el marc de l’1% Cultural són:

- Barcelona: 11 projectes
- Girona: 7 projectes
- Lleida: 8 projectes
- Tarragona: 8 projectes

L’1% Cultural va es va crear arran de la Llei de Patrimoni Històric de 1985, que estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destini a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol. Aquestes actuacions, que gestiona el Ministeri de Foment, es duen a terme en immobles de béns d’interès cultural o similar.

> Fotos