El Ministeri de Medi Ambient treu a licitació l’estabilització de les platges a ponent de Cambrils

03/06/2010

Amb un anunci publicat ahir al BOE,


  • Les obres consistiran principalment en la substitució de l’actual espigó deteriorat per un altre de més efectiu, i la regeneració de la platja
  • El pressupost de licitació supera els 800 mil €.

La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Medi Ambient anunciava al BOE d’ahir dia 2 de juny de 2010 la licitació de les obres d’estabilització de les platges a Ponent de Cambrils (Tarragona). El pressupost de licitació ascendeix a 857.628,90 €.

Les actuacions que integren aquest projecte es localitzen al costat del marge esquerre de la desembocadura de la riera de Riudecanyes, a les platges a ponent de Cambrils. Els objectius d'aquest projecte consisteixen en la recuperació i la protecció d'una zona de platja molt degradada pels temporals així com la seva recuperació mediambiental, millora que es durà a terme mitjançant la retirada de l'espigó existent, inefectiu i deteriorat, i la construcció d'un altre amb una orientació adequada. D'aquesta manera s'aconseguirà retenir el material aportat i es protegirà de l'onatge per aconseguir que es formi platja amb l'aportació de sauló.

Les tasques a portar a terme són el desmuntatge de l'espigó inclinat que consisteix en la retirada de 170 metres d'espigó, format amb escullera de 1.500 a 3.000 quilos, i el seu amuntegament temporal en obra per a la seva futura nova col•locació en la construcció d'un nou espigó de 150 m. gairebé perpendicular a la costa.

Es construirà un nou espigó de 150 metres de longitud gairebé perpendicular a la costa on ara existeix l'espigó inclinat que es retirarà. El material utilitzat per a la construcció, tant del nucli com del mantell del nou espigó, serà el que s'hagi apilat del desmuntatge del dic, i espigó existent. Mitjançant la construcció d'aquest nou espigó s'aconseguirà protegir i retenir el material aportat per a la formació de platja.

La regeneració de la platja es farà mitjançant l'aportació de 32.000 m3 de sauló. D'aquests m3 s'utilitzaran uns 4.000 m3 per a la construcció del camí per accedir i la resta s'aportarà una vegada finalitzada la construcció de l'espigó.

Aquest projecte s'emmarca dintre de les actuacions que realitza el Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí per tal de complir la Llei de Costes en el sentit d'intervenir en els processos de degradació del litoral. S’inclouen aquelles que afavoreixen la seva recuperació i protecció, tant pel que fa referència a la seva integritat física com per a garantir el lliure accés i ús públic del mar, de la seva ribera i de la resta del domini públic marítimo-terrestre, sense més excepcions que les derivades de raons d'interès públic degudament justificades, així com regular la utilització racional d'aquests béns amb el respecte al paisatge i al medi ambient.