La Secretaria General del Mar participa en la campanya del Projecte BIOROCK en la Reserva Marina de les Illes Columbretes

21/05/2010

Es desenvoluparà entre el 25 de maig i el 3 de juny


Aquest Projecte, inclòs en el Pla Nacional d'Investigació, té com a objectiu avaluar els efectes del canvi climàtic en l'ecosistema marí.

El Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i les Universitats de Barcelona i Girona formen part de la campanya.

L'equip de la campanya utilitzarà com a base l'edifici del far de L’Illa Grossa, rehabilitat pel Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí el 2009.

La Secretaria General del Mar del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí participa en la primera campanya del Projecte BIOROCK que es desenvoluparà entre els dies 25 de maig i 3 de juny en la Reserva Marina de las Islas Columbretes, juntament amb el
Centre Superior d'Investigacions Científiques i les Universitats de Barcelona i Girona.

El principal objectiu del Projecte BIOROCK és avaluar els efectes del canvi climàtic en l'ecosistema marí. La Reserva Marina de las Islas Columbretes és una de les tres localitzacions escollides per estudiar els efectes derivats de l'augment de la temperatura de l'aigua del mar i la presència d'espècies invasores sobre les comunitats marines autòctones. Les altres dues localitzacions són el Parque Natural del Cap de Creus i la Reserva Marina de las illes Medes. La Reserva Marina de las Islas Columbretes està dotada amb sensors de temperatura de l'aigua que permeten un registre continu del règim tèrmic a diferents profunditats. Això ha permès reunir unaimportante sèrie històrica de dades sobre l'avaluació de la temperatura d'aigües de la Reserva Marina. Aquestes dades són claus per avaluar les possibles anomalies tèrmiques que es produeixen en les aigües de Columbretes i que estan directa o indirectament relacionades amb processos de mortalitat d'organismes marins.

A més, a través del Programa de Seguiment de la Reserva Marina, es realitza una avaluació contínua de l'estat de salut dels seus fons i comunitats per a la detecció precoç de mortalitats o afeccions relacionades amb el canvi climàtic. Aquesta informació servirà de base per al desenvolupament del Projecte BIOROCK.

L'equip que durà a terme aquesta campanya utilitzarà les instal·lacions de l'edifici del far de L’Illa Grossa que va ser rehabilitat i dotat de laboratoris per a ús científic per part del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí el 2009. Així mateix, la SGM prestarà suport material, tècnic i logístic a través del servei de la Reserva Marina.