El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua ha destacat el paper dels regadius en la consolidació d'un sector agroalimentari altament competitiu

11/05/2010

A Tarragona


> Josep Puxeu ha presidit aquest dimarts la inauguració del XII Congrés Nacional de Comunitats de Regants d'Espanya, en què ha destacat la importància dels regadius pel seu paper vertebrador del territori i per la seva capacitat per generar lloc de treball.

> Ha recalcat que el sector agrari porta dos trimestres generant lloc de treball.

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha presidit aquest dimarts a Tarragona la inauguració del XII Congrés Nacional de Comunitats de Regants d'Espanya, en què ha destacat la importància dels regadius pel seu paper vertebrador del territori i per la seva capacitat per generar lloc de treball.

D'aquesta manera, el secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua ha recalcat el paper dels regadius en la consolidació d'un sector agroalimentari altament competitiu, punter en l'economia espanyola, i que gràcies al treball d'empresaris, cooperatives i indústries està preparat per créixer de forma sostenible després de la crisi financera i de confiança.

En aquest sentit, Josep Puxeu ha ressaltat que el sector agrari porta dos trimestres generant i que la balança comercial és positiva. Així, s'exporten més de 20.000 milions d'euros, 8.500 milions només de fruites i hortalisses, i en plena crisi el saldo comercial agroalimentari s'ha incrementat un 36,35%, cosa que suposen 2.891 milions d'euros.

En aquest context, les fruites i les hortalisses han augmentat la seva importància relativa en el conjunt de la producció agrària final, assolint-se uns nivells d'exportació de 10,2 milions de tones al final de 2009, la xifra més alta de l'última dècada.

Pel que fa a política d'aigües, Josep Puxeu ha incidit que la modernització dels regadius segueix sent una de les prioritats, present en tots els eixos d'actuació. D'aquesta manera, ha subratllat que els objectius en aquest sentit passen per l'equilibri entre les polítiques ambientals i agrícoles, per la consolidació de l'Estratègia Nacional de Sostenibilitat dels Regadius fins al 2015 i pel consens amb les comunitats autònomes.

Finalment, el secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua ha ressaltat que aquesta modernització de regadius ha de basar-se en criteris com l'estalvi i l'eficiència energètica, així com en tarifes elèctriques coordinades que permetin assolir un acord amb les organitzacions agràries i les cooperatives.